//Miskolc története

Miskolc története

A hivatalos adatok szerint Miskolc területe már az ősidők óta lakott volt, ezáltal ez az ország legrégebben benépesült települése. A több mint hetvenezer éves leletek azt bizonyítják, hogy a város egyben Európa legrégebben lakott helységei közé is tartozik. De vajon mi Miskolc története valójában? Cikkünkben részletesen bemutatjuk ezt a történelmi helyet. 

A kezdetek

Az első ismert lakók közé a kelta gotinokat sorolják. Ők azok, akiknek valószínűleg Leányvár építését is köszönhetjük. A honfoglalók azonban már inkább kevert etnikumú embereket találtak ezen a területen. 

Nagy Lajos király ideje

A települést végül Nagy Lajos király emelte városi rangra, ekkor vált mezővárossá is. Ez abban az időszakban volt, amikor a diósgyőri vár is felújításra került 1365-ben. Az uralkodó a diósgyőri koronauradalomhoz is hozzáadta a területet, ami egészen 1848-ig királyi tulajdonban állt. 

Miskolc története az 1400-as éveket követően

Zsigmond király 1435-ben oklevélben adott pallosjogot Miskolcnak, ezt követően pedig gyors fejlődésnek indult. A 15. század végére már több mint kétezren laktak ezen a területen, azonban török időkben a fellendülés megállt. 1544-ben ugyanis felégették és behódolásra kényszerítették az itt lakókat. A felszabadulásra csak az 1600-as évek végén került sor. Ebben az időben bortermelő központtá is vált, egy évszázaddal később már 13 céh is működött a településen. 

A szabadságharc idejében Rákóczi fejedelem egy időre itt tanyázott, majd 1706-ban az osztrákok teljesen kirabolták és teljesen felégették Miskolcot. Ennek sajnos a népesség fele is áldozatul esett, azonban ez sem jelentette a város életének a végét. Később újra fellendülésnek indult, aminek köszönhetően a területen az 1700-as évek végére már közel 15 ezren éltek. 

A fejlődés szakasza

A legtöbb fontosabb épület még a 18-19. században került megépítésre. Ekkor húzták fel az alábbiakat:

  • Városháza
  • Megyehűza
  • Színház
  • Zsinagóga
  • Iskolák és templomok

1876-ban kezdődött meg a gázvilágítás bevezetése, majd ‘70-ben átadták az első vasútvonalat is, ami Hatvan és Miskolc között húzódott. Ezzel összeköttetésbe került Budapesttel, ami további előnyökkel szolgált a város számára. 

A következő évben azonban hatalmas árvíz pusztított, ahol több száz ember veszítette életét. Természetesen ezzel együtt több épület is romokban hevert, azonban később sokkal szebb és magasabb változatokkal próbálták azokat pótolni. 

Az első világháború és a modern kor

Nagy szerencséjükre az első világháború nem érintette közvetlenül a települést, ám a fronton több lakos is életét veszítette. Trianon után azonban Miskolc kénytelen volt átvenni Kassa régióközponti helyét, így megkezdődött a második világháborúra való felkészülés. Ebben az időben több ezer izraelita veszítette el az életét. Az első légitámadás 1944. június 2-án érte a várost. A háború idejében összesen 350 épület omlott össze és további több mint 7000-ben esett nagyobb kár. 

Az elkövetkezendő időszakban azonban olyan fejlődésnek indult, aminek köszönhetően a terület lett az ország második legnépesebb városa. Az 1980-as években már több mint 210 ezren éltek itt, azonban ma ez a szám már 150 ezer környékére csökkent le.