//Miskolc, a megyeszékhely

Miskolc, a megyeszékhely

Miskolc az ország északkeleti részén, a Bükk lankái mellett terül el. A régió legnagyobb települése, ami egyben Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye is egyben. A megye lakosságának mintegy negyede itt él, ami nem csoda, hiszen ez az ország negyedik legnépesebb települése a főváros, Debrecen és Szeged után. De mit érdemes tudni Miskolc, a megyeszékhelyről? Cikkünkből minden kiderül! 

Miskolc, a megyeszékhely

Miskolc környéke Európa egyik legrégebben lakott körzete, legalábbis a leletek ezt mutatják. A folyamatos fejlődést megtörte pár tűzvész, árvíz, de a város folyamatosan kitartott. A lakosság mindig törekedett arra, hogy minél előbb helyreállítsa a területet, hogy aztán az élet ismét fellendülhessen. Nem véletlen tehát, hogy mára az ország egyik legjelentősebb ipari központjáról van szó. 

A főbb látványosságok

A rendszerváltást követően a vezetőség próbálja növelni Miskolc kulturális és idegenforgalmi szerepét. A főbb látványosságok közé tartoznak az alábbi épületek és területek:

  • Diósgyőri vár
  • Miskolctapolcai Barlangfürdő
  • Lillafüredi Palotaszálló
  • Nemzeti Színház
  • Állatkert és Kultúrpark
  • A Miskolci Egyetem

A település fekvése

A Bükk lábánál található Miskolchoz több folyó is tartozik. Ilyen a Szinva, a Sajó, illetve a Hejő is. A csodálatos fekvésnek köszönhetően a környékbeli dombokról és hegyekről csodálatos kilátás nyílik a területre. 

A város területe több mint 230 km2, amiből 54 számít belterületnek, közel 30 zártkertnek, míg a maradék külterület. A legmagasabb pont a Borovnyák-tető, amely eléri a 945 méteres magasságot. A legalacsonyabb rész azonban a Sajóhoz köthető, ami már az alföldi táj részét képezi. Ez nagyjából 110-120 méteren fekszik. 

Miskolc lakossága

A népesség szinte folyamatosan növekedett, egészen az 1980-as évekig, ezt követően azonban hatalmas csökkenésnek indult. A rendszerváltás előtt közel 210 ezren éltek itt, ez a szám azonban mára 152 ezerre redukálódott le. A nemek arány ugyanúgy kedvezőtlen, mint a legtöbb terület esetében. A 2011-es adatok szerint ráadásul a lakosság közel 50%-as nem vallásosnak vallotta magát, akik mégis hisznek, ők legnagyobb arányban római katolikusak. 

A nemzetiségek között a legnagyobb arányban a cigányok vannak, őket a németek, a szlovákok és a románok követik. Elenyésző mennyiségben élnek itt oroszok is, akik szinte minden nagyobb városban jelen vannak. 

A város közlekedése

Az észak-magyarországi régió legnagyobb városának adottsága nem kifogástalan. A helyi közlekedésről az MVK Zrt. Gondoskodik, ami 43 autóbusz- és 3 villamosvonalat működtet napi szinten. Az első villamos még az 1800-as évek végén indult el, Magyarországon harmadikként. 

A távolsági közlekedés azonban viszonylag jónak mondható, mint a Volán, mind a Máv esetében. A településen két pályaudvar van, az egyik a Tiszai, a másik pedig a Gömöri. Emellett ráadásul Lillafüredre kisvasút is közlekedik, ami a turizmusnak is igencsak jót tesz. 

Miskolc tehát nemcsak a fekvése miatt képvisel jelentős értéket, hanem amiatt is, hogy ez az ország és Európa egyik legrégebben lakott területe.