//Borsod-Abaúj-Zemplén megye nevezetességei

Borsod-Abaúj-Zemplén megye nevezetességei

Az ország legészakibb megyéje számos látnivalót tartogat az idelátogató turistáknak. Borsod-Abaúj-Zemplén megye nevezetességei között műemlékek, természeti értékek és számos program is helyet kapott. Lássuk, hogy mit érdemes megnézni, ha erre járunk!

Borsod-Abaúj-Zemplén megye nevezetességei

A térségben található Tokaj, Miskolc, Edelény, illetve a rakacai víztározó is, így látványosságokban nincs hiány. 

Miskolc látnivalói

A megyeszékhelyen számos múzeum, templom, színház, de még állatkert és kilátó is található. Ne feledkezzünk meg továbbá a Diósgyőri várról sem, amely történelmi szempontból is rendkívül érdekes helyszín lehet. Az Avasi templom mellett pedig Ortodox templomba is betérhetünk, amennyiben a vallási dolgok érdekelnek bennünket. 

A kultúrát kedvelőknek pedig ott van a Miskolci Nemzeti Színház és persze a Herman Ottó Múzeum egyaránt. Semmi esetre sem szabad kihagyni továbbá az Deszkatemplomot és Lillafürdet sem. Az utóbbi területén található az Anna-barlang, a Palotaszálló és az Állami Erdei Vasút egyaránt. 

Sárospatak

Ki ne hallott volna még Sárospatakról? A város leghíresebb nevezetessége a Rákóczi-vár, amely a késő reneszánsz építészet egyik legértékesebb alkotása. A jelentős műemlék a hazai örökség részét képezi, ahol a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma is működik. Az 1250 után épült várat azóta természetesen többször felújították, nem véletlenül került rá végül a hazai 500 forintos hátoldalára is.

Sátoraljaújhely

A város szintén ebben a megyében terül el, ahol több múzeum és emlékmű is található. A turistáknak rendelkezésére áll a Zempléni Kalandpark, a Kazinczy Ferenc Múzeum, a Városháza, a Magas-hegyi libegő, amely hazánk leghosszabb ilyen jellegű látványossága. Emellett lehetőségünk van megcsodálni a Magyar Nyelv Múzeumát, illetve a Magyar Kálvária emlékművet. 

Tokaj

A borvidék központja híres a belvárosban található gólyafészkes házairól, illetve a pincesorokról. Emellett található itt zsinagóga és zsidó temető is egyaránt. 

A megye további látnivalói

Borsod megyében látogathatjuk meg az Aggteleki-barlangot, Boldogő várát és persze a Füzéri várat egyaránt. A Baradla-barlangrendszer hazánk legrégebb óta kutatott cseppkőbarlangja, amely az Aggteleki-karszton több bejárattal is rendelkezik. Hossza egészen Szlovákiáig ér el, így összesen meghaladja a 25,5 kilométert. Átlagban 10 méter széles és 7-8 méter magas alagút néhány részen szinte teremmé szélesedik. Az első írásos emlék róla még az 1500-as évek közepéből származik, ám 1820-ig csak 1,8 kilométert fedeztek fel belőle. 

Az élővilág főként a denevérekről híres, de a piócával is nagy számban találkozhatunk, amely önálló barlangi fajként is ismert. Él itt továbbá barlangi keresztespók és egyéb férgek is egyaránt.